Praktijkexamen

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Een kwartiertje is gereserveerd voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Je bent dus maar een ruim half uur echt aan het rijden.

De gang van zaken is als volgt: Je maakt in het examencentrum eerst kennis met je examinator. De examinator legt dan uit hoe het examen verloopt. Na controle van je identiteitsbewijs en je theoriecertificaat overhandig je het formulier 'zelfreflectie'. Dit formulier is bedoeld om je zelf te laten nadenken over je eigen rijvaardigheid. Het formulier 'zelfreflectie' wordt echter pas na het geven van de examenuitslag met je doorgesproken.

Samen met de examinator loop je naar buiten. Buiten aangekomen op de parkeerplaats krijg je een ogentest. Je moet hierbij het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. In de auto vraagt de examinator je een aantal voorbereiding- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

Vervolgens begin je de rit. De examinator beoordeelt je tijdens de rit op 7 examenonderdelen. Onderweg zal hij of zij letten op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen, in- en uitvoegen, gedrag bij kruisingen, bijzondere manoeuvres en het rekening houden met andere weggebruikers.

Onderweg wordt even gestopt voor een situatie bevraging. Veelal zijn de vragen over een bepaalde situatie gericht op inzicht en veiligheid.

Een altijd terugkerend onderdeel van het examen is het zelfstandig route rijden. Dit gedeelte duurt ongeveer 10-15 minuten. Je rijdt hierbij zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

Als je voor het praktijkexamen met een tussentijdse toets vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres dan wordt het onderdeel bijzondere manoeuvres overgeslagen (de vrijstelling geldt altijd voor het eerstvolgende examen na je tussentijdse toets).

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het examen dus zeker niet te zijn, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijker is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om vlot, veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Je hoort direct na afloop van de rit de uitslag van de examinator in het examencentrum.

Als je bent geslaagd, bespreekt de examinator het formulier 'zelfreflectie' met je. Hierna worden je 'Verklaring van rijvaardigheid' en de 'Verklaring van geschiktheid' geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het praktijkexamen.

Meer informatie over het praktijkexamen vind je op de website van het CBR.

GRATIS proefles

Start je rijopleiding of opfriscursus bij Autorijschool Van der Drift met een gratis proefles. De proefles is volledig vrijblijvend.

Meld je nu direct aan voor de gratis proefles!

Aanmelden