Het Theorie-examen

Het theorie-examen wordt gehouden bij het CBR in Rijswijk aan de Lange Kleiweg 30. Onderstaande video van het CBR geeft een goed beeld van het theorie-examen:

Reserveren

Je kunt zelf online een tijdstip voor het examen reserveren via mijn.cbr.nl of wij kunnen als rijschool een reservering voor je regelen.

Voordat je begint

Zorg er altijd voor dat je ongeveer 15 minuten voor aanvang van het theorie-examen aanwezig bent en dat je een geldig legitimatiebewijs en je reserveringsnummer bij je hebt. Bij aankomst kun je jezelf aanmelden, stop je jouw spullen in een locker en neem je plaats in de wachtruimte totdat je aan de beurt bent. Zodra je aan de beurt bent, controleert een medewerkerker van het CBR je ID-bewijs en krijg je het nummer van de tafel waaraan je het examen gaat doen. Vervolgens neem je plaats aan de betreffende tafel in de examenzaal, leg je het ID-bewijs op tafel en start je met het examen door het volgen van de instructies op het scherm.

Het examen

Je doet het examen in een eigen unit met touch-screen. Je krijgt eerst uitleg op het scherm met een aantal voorbeelden, daarna start het examen. Het hele examen duurt ongeveer 20-30 minuten en bestaat uit meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en invulvragen. Het theorie-examen bestaat uit twee delen:
  • Deel 1 gaat over gevaarherkenning en bevat 25 vragen. Hiervan moet je er minstens 13 goed hebben. 
  • Deel 2 bevat 30 vragen over verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht. Van deze totaal 40 vragen dien je er minstens 35 vragen goed te beantwoorden.

De uitslag

Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag op je scherm te zien. Je ontvangt hiervan tevens een bevestiging per e-mail. Als je geslaagd bent wordt dat in het systeem van het CBR geregistreerd en jouw uitslag ‘Voldoende’ is 1,5 jaar geldig. Gedurende die periode zal je dan dus ook je praktijkexamen moeten halen; na deze periode vervalt je ‘Voldoende’.

Individuele begeleid examen

Als je moeite hebt met het doen van examen in een groep of als je het examen bijvoorbeeld wilt doen in een andere taal dan Nederlands of Engels, biedt het individuele begeleide examen uitkomst. Inhoudelijk is het examen precies hetzelfde, maar de theoriemedewerker kan rekening houden met speciale omstandigheden, bijvoorbeeld door het voorlezen van de vragen en antwoorden.

Voor de meest actuele informatie en een uitgebreidere beschrijving van alle stappen, kijk je op de website van het CBR.

GRATIS proefles

Start je rijopleiding of opfriscursus bij Autorijschool Van der Drift met een gratis proefles. De proefles is volledig vrijblijvend.

Meld je nu direct aan voor de gratis proefles!

Aanmelden